top of page

Descubre 2 - Lección 4



klopsik, pulpet z mięsa lub ryb

la albóndiga

tuńczyk smażony

el atún a la plancha

cannelloni (nadziewany makaron)

los canelones

sardele (anchois) marynowane w occie winnym

los boquerones en vinagre

rodzaj hiszpańskiego słodkiego placka

la coca dulce

hiszpańska zupa z ciecierzycą, mięsem i warzywami

el cocido

pieczone kiełbaski chorizo

el chorizo asado

churros (ciastko wypiekane na głębokim tłuszczu)

el churro

filet ze smażonego kurczaka

el filete de pollo a la plancha

panierowany filet

el filete empanado

rodzaj deseru o konsystencji kremu

el flan

krewetki w czosnku

las gambas al ajillo

hiszpańska zupa z surowych pomidorów (chłodnik pomidorowy)

el gazpacho

gotowane jajko

el huevo cocido

schab

el lomo de cerdo

tradycyjna potrawa hiszpańska na bazie ryżu, z różnymi dodatkami

la paella

frytki

las patatas fritas

smażone ziemniaki z sosem

las patatas bravas

pierś z kurczaka

la pechuga de pollo

tradycyjna hiszpańska potrawa ze smażonych warzyw

el pisto manchego

kurczak z rożna

el pollo asado

hiszpański omlet z ziemniaków

la tortilla

czosnek

el ajo

małż

la almeja

fasola

la alubia

dorsz

el bacalao

kanapka

el bocadillo

pączek

el buñuelo

cukinia

el calabacín

kalmar

el calamar

mięso

la carne

kotlet

la chuleta

jagnię

el cordero

rogalik

el cruasán

szpinak

la espinaca

owoc sezonowy

la fruta de temporada

krewetka

la gamba

owoce morza, skorupiak

el marisco

owoce morza

los mariscos

majonez

la mayonesa

marcepan

el mazapán

małż

el mejillón

pochodzenie

el origen

rodzynka

la pasa

ryba (pożywienie)

el pescado

orzeszek piniowy

el piñón

ośmiornica

el pulpo

przystawka, przekąska

la tapa

nugat

el turrón

łyżka

la cuchara

łyżeczka

la cucharilla

nóż

el cuchillo

talerz

el plato

solniczka

el salero

filiżanka

la taza

widelec

el tenedor

szklanka

el vaso

rachunek

la cuenta

wynalazek

el invento

ubić jajka

batir huevos

gotować

cocer (yo cueco)

chwytać

coger (yo cojo)

grzać, podgrzewać

calentar (yo caliento)

jeść

comer

kroić

cortar

dać

dar (yo dago)

zostawić, pozostawić

dejar

wrzucić, wlać, dodać czegoś

echar

smażyć

freír (yo frío)

myć, zmywać

fregar (yo friego)

zawierać

incluir (yo incluyo)

zmieszać, połączyć

mezclar

oferować

ofrecer (yo ofrezco)

obierać

pelar

postawić, położyć

poner (yo pongo)

sprawdzać, próbować

probar (yo pruebo)

wyjąć

sacar

służyć, podać (na stół posiłek, danie)

servir (yo sirvo)

arabski/a

árabe

żydowski/a

judío/a

rzymski/a

romano/a

ciepły/a, gorący/a

caliente

świeży/a, chłodny/a

fresco/a

zrobiony/a, gotowy/a

hecho/a

stary/a, nieświeży/a

pasado/a

spalony/a

quemado/a

świeżo zrobiony/a

recién hecho/a

w tej chwili

ahora mismo


Comments


bottom of page