Descubre 2 - Lección 4
- Hubert Warmbier
- 15 gru 2023
- 0 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 1 lut 2024

klopsik, pulpet z mięsa lub ryb | la albóndiga |
tuńczyk smażony | el atún a la plancha |
cannelloni (nadziewany makaron) | los canelones |
sardele (anchois) marynowane w occie winnym | los boquerones en vinagre |
rodzaj hiszpańskiego słodkiego placka | la coca dulce |
hiszpańska zupa z ciecierzycą, mięsem i warzywami | el cocido |
pieczone kiełbaski chorizo | el chorizo asado |
churros (ciastko wypiekane na głębokim tłuszczu) | el churro |
filet ze smażonego kurczaka | el filete de pollo a la plancha |
panierowany filet | el filete empanado |
rodzaj deseru o konsystencji kremu | el flan |
krewetki w czosnku | las gambas al ajillo |
hiszpańska zupa z surowych pomidorów (chłodnik pomidorowy) | el gazpacho |
gotowane jajko | el huevo cocido |
schab | el lomo de cerdo |
tradycyjna potrawa hiszpańska na bazie ryżu, z różnymi dodatkami | la paella |
frytki | las patatas fritas |
smażone ziemniaki z sosem | las patatas bravas |
pierś z kurczaka | la pechuga de pollo |
tradycyjna hiszpańska potrawa ze smażonych warzyw | el pisto manchego |
kurczak z rożna | el pollo asado |
hiszpański omlet z ziemniaków | la tortilla |
czosnek | el ajo |
małż | la almeja |
fasola | la alubia |
dorsz | el bacalao |
kanapka | el bocadillo |
pączek | el buñuelo |
cukinia | el calabacín |
kalmar | el calamar |
mięso | la carne |
kotlet | la chuleta |
jagnię | el cordero |
rogalik | el cruasán |
szpinak | la espinaca |
owoc sezonowy | la fruta de temporada |
krewetka | la gamba |
owoce morza, skorupiak | el marisco |
owoce morza | los mariscos |
majonez | la mayonesa |
marcepan | el mazapán |
małż | el mejillón |
pochodzenie | el origen |
rodzynka | la pasa |
ryba (pożywienie) | el pescado |
orzeszek piniowy | el piñón |
ośmiornica | el pulpo |
przystawka, przekąska | la tapa |
nugat | el turrón |
łyżka | la cuchara |
łyżeczka | la cucharilla |
nóż | el cuchillo |
talerz | el plato |
solniczka | el salero |
filiżanka | la taza |
widelec | el tenedor |
szklanka | el vaso |
rachunek | la cuenta |
wynalazek | el invento |
ubić jajka | batir huevos |
gotować | cocer (yo cueco) |
chwytać | coger (yo cojo) |
grzać, podgrzewać | calentar (yo caliento) |
jeść | comer |
kroić | cortar |
dać | dar (yo dago) |
zostawić, pozostawić | dejar |
wrzucić, wlać, dodać czegoś | echar |
smażyć | freír (yo frío) |
myć, zmywać | fregar (yo friego) |
zawierać | incluir (yo incluyo) |
zmieszać, połączyć | mezclar |
oferować | ofrecer (yo ofrezco) |
obierać | pelar |
postawić, położyć | poner (yo pongo) |
sprawdzać, próbować | probar (yo pruebo) |
wyjąć | sacar |
służyć, podać (na stół posiłek, danie) | servir (yo sirvo) |
arabski/a | árabe |
żydowski/a | judío/a |
rzymski/a | romano/a |
ciepły/a, gorący/a | caliente |
świeży/a, chłodny/a | fresco/a |
zrobiony/a, gotowy/a | hecho/a |
stary/a, nieświeży/a | pasado/a |
spalony/a | quemado/a |
świeżo zrobiony/a | recién hecho/a |
w tej chwili | ahora mismo |
Comentarios